Vydří stezka na dyji

Nové obrázky a povídání od dětí

Letos nám žáci 5. tříd ze Základní školy Boženy Němcové v Dačicích opět namalovaly obrázky z Vydří stezky. Tentokrát je malovaly týmově, ve dvojicích. Moc jim děkujeme a níže jsou všechny k prohlédnutí.

Žáci prvního stupně Základní školy ve Starém městě pod Landštejnem nám pro změnu napsali povídání – o tom jak se jim procházka za vydrou líbila a co si zapamatovaly. Přejeme proto milé počtení o vydře.

„Včera nás ve škole navštívila zooložka paní Poledníková, která nám vyprávěla o vydře říční.

Vydra říční patří mezi savce s krátkou a husto srstí. Na krátkých horních i dolních končetinách se mezi prsty se silnými drápy ukrývají blány. Její uši jsou malé, společně s očima a nosem ve stejné rovině. Vydra je noční živočich a mezi její přirozené nepřátele patří člověk. Živí se rybami a obojživelníky.

Vydra má 1-3 mláďata. Mláďata jsou s matkou jen 1 rok. Vydra si své území označuje výtrusy. Je hravá, dokonce se klouže ve sněhu, inteligentní a opatrná. Pod vodou vydrží přibližně 1 minutu. Zoologové ji sledují podle čipů, vysílaček a fotopastí. Vydra využívá cizí nory u vody v rákosí, v keři, v hromadě klestí, mezi kameny.

Po ukončení besedy jsme se vypravili hledat fotopast pomocí kompasu. V závěru jsme paní poledníkovou pozvali na oběd a rozloučili se s ní.“

„Ve čtvrtek 26. 5. k nám do školy přijela z nedaleké vesnice od Slavonic paní Poledníková, která se zabývá prací zooložky a zkoumá zvířata (nejvíce vydry).

Vyprávěla nám, jak taková vydra vypadá, čím se živí a kde žije. Vydra měří cca 1,3 m a má krátkou srst, hustou, hnědou srst. Vydra říční je opatrný, inteligentní a hravý noční živočich. Živí se rybami i obojživelníky (ropuchy). Bydlí v cizích norách u vody, v rákosí, v keři atd.

Po naučném vyprávění nás paní Poledníková vzala na procházku. Ukázala nám foto past a bahno, ve kterém pozorují stopy zvířat. Potom jsme se, vrátili do školy.

Čtvrteční program se mi moc líbil a dozvěděl jsem se mnoho nových informací.“

„Paní Poledníková se živí už dvacet let prácí zooložky. Paní Poledníková bydlí v malé vesničce u Slavonic. Zabývá se savci, nejvíce se zabývá vydrami. Zooložka 26. 5. přijela k nám do školy.

Přibližně hodinu nám ukazovala fotky a videa, navíc nám odpověděla na všechny otázky. Po dlouhé hodinové zajímavé prezentaci, jsme šli směrem na Rakousko. Paní Poledníková nám na GPS nastavila bod, který jsme museli najít. Našli jsme v hlíně výtrusy od vydry, smrdělo to rybinou. Po asi 5ti minutách nám zooložka nastavila 2. bod. Po 1 km cesty jsme našli fotopast.

Nakonec jsme se všichni vrátili do školy a naše nejlepší paní kuchařka nám uvařila špagety.“